Alsace tar grepp om Pinot noir

Home  >>  Blogg  >>  Alsace tar grepp om Pinot noir

Alsace tar grepp om Pinot noir

On maj 16, 2017, Posted by , in Blogg, Vinprovning, tags , , , , With 1 Comment

Vita viner av superb kvalitet har länge varit ett signum för Alsace. Regionen i västra Frankrike, som aldrig tillåtit Bag-in-box och vurmat sina Riesling-viner tillsammans med aromatisk Gewurztraminer och välbalanserad Pinot gris, har nu ett nytt hjärter ess i rockärmen.

I ett böljande och mycket vackert landskap i östra Frankrike trängs pittoreska byar med vingårdar, ofta i liten skala och stor mångfald. I Alsace odlas traditionellt Riesling, Pinot gris och Gewurztraminer som till stor del svarar för de kvalitativa vita vinerna. Här finns naturligtvis även viner av mer sällsynta druvor som Auxerois, Sylvaner, Muscat och Chasselas. Till ytan är det dock bara några få procent som är planterade med dessa unikum till druvor som för all del kan göra underverk om de växer på rätt ställe och dessutom också både odlas och vinifieras av rätt producent.

I den enorma mångfald av vingårdar som den relativt lilla regionen Alsace kan uppvisa finns sedan 1975 instiftat i den lokala vinlagen att några få procent av dem är berättigade till klassificeringen Grand Cru, det vill säga ”främsta växtplats”. I skrivande stund 51 Grand Cru från norr till söder varav majoriteten ligger i hjärtat av Alsace, bland annat kring byarna Riquewihr, Bestheim, Ribeauville och Turckheim. Den stora majoritet av produktions-volymen utgörs av mousserande viner. Faktum är att var fjärde flaska Alsacevin som produceras är en Crémant d’Alsace. Ett stundtals superbt bubbel gjort av i princip alla i Alsace tillåtna druvsorter. Den vanligast förekommande är dock Pinot blanc vilket gör att druvan även odlas i stor utsträckning.

Röd perfektion
Det är dock de röda vinerna som är den riktigt intressanta nyheten. De läckra och mycket välbalanserade röda, till stor del ännu oupptäckta skatterna, gjorda av druvan Pinot noir som nu lyser nu upp morgondagens horisont.

Marie-Thérèse Barthelemé som tillsammans med sin familj driver Domaine Albert Mann gör genomgående viner av toppklass. Under en middag på tvåstjärniga restaurang JYS ges jag möjlighet att prova 2015 Clos de la Faille från den 1 ha lilla vingården med samma namn. Vinet uppvisar en ljuv harmoni mellan frukt, mineral, syra och tanninstruktur som tillsammans ger en imponerande eftersmak och närmast för tankarna till en Dylan-lik berättarteknik.

Hos den biodynamiske producenten Domaine Barmès-Buecher träffar jag en sprudlande Sophie Barmès som välkomnar med genuin värme och energi. Det slår mig alltid lika intressant hur vinerna och människorna bakom desamma så ofta inte bara påminner om varandra utan är rent synonyma. 2012 Pinot noir Vielles Vignes bjuder på komplext djup i nyanserad perfektion tillsammans med en okonstlad ärlighet som jag kan annat än älska.

Med Vincent Sipp grundare och ägare till vinhuset Agapé blir jag involverad i en djup och mycket intressant diskussion som obehindrat vandrar mellan filosofi, sociologi och politik. Det visa sig att Sipp, precis som jag är humanist med tilltro på framtiden trots en för stunden till synes mörk morgondag. Hans livsåskådning återspeglas i mycket välgjorda viner med både balans, kraft och finess. En mycket insmickrande 2015 Pinot noir Expression gestaltar hans uttryckta åsikter genom röd körsbärsfrukt, inslag av ceder och dominikansk cigarr. Syra, strävhet och frukt spelar alt, sopran och bas i ljuv symbios. Eftersmaken är som klangen i en Stradivarius.

René Kientz, ägare till vinhuset André Kientz, med familj bjuder in mig till sitt kök för en enkel måltid. Med blandad franska, tyska och engelska kommunicerar vi i samförstånd om vin och vardag. Här ligger charmen i det okonstlade och enkla, både hos husbonn och hans viner. Det är rent, ärligt och välgjort. Från ett hjärta till ett annat.

Jag avslutar min resa tillsammans med Xavier Baril, VD för Fernard Engel. Han är en passionerad, mycket teknisk perfektionist.  Det märks tydligt i det ekologiska vinet 2015 Renaisssance Pinot noir. Det är både modigt och beundransvärt att leverera ett så välbalanserat pinot-vin med hela 15% vol. alkohol. Trots det kompromissas inte på varken syra, struktur eller eftersmak.

Att regionen Alsace sedan århundraden satt vita viner av toppkvalitet på kartan, det visste vi. Men den spirande tradition av röda viner som nu står att finna vittnar om en stundande konkurrens med både nya zeeländare och amerikaner för att inte tala om de mer närliggande burgunderna. 

Andreas Kjörling, ambassadör för Alsace i sociala medier

One Comment so far:

  1. Mats Bjellsäter skriver:

    Trevligt skrivet. Själv inhandlade jag ett par flaskor Pinot Noir hos Ferdinand Engel när jag passerade deras vinhus 2015. Dessa viner var mycket trevliga speciellt till kallskuret och passar väldigt bra på julbordet.
    Den största upplevelsen från det Alsacebesöket fick jag dock av en Muscat från 1984 inhandlad hos René Klein i St Hyppolitte som jag i vintras avnjöt till räksoppa med rökt lax. Den middagen var jag nära till tårar.

    Med vänlig hälsning / Mats Bjellsäter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *