Andreas Kjörling

Home  >>  Andreas Kjörling

Vad jag är glad att just du hittat hit till mig Andreas Kjörling!

Jag är författare, fotograf och talare. Efter flera år i restaurangbranschen med anställning på bland annat Berns Salonger och Grand Hôtel valde jag att utbilda mig till sommelier under milleniumåret 2000. Kort därefter började jag skriva om vin som blev min stora passion. 2004 debuterade jag som författare och har sedan dess skrivit inte mindre än femton böcker samt blivit utgiven på spanska, franska, engelska och tyska utöver modersmålet svenska.

Under många år efter sommelierstudierna hade jag en fot kvar i restaurangbranschen parallellt med skrivandet. Däribland Ulriksdals Wärdshus, Den Gyldene Freden, Stadshuset (11 nobelmiddagar i rad). Mina sista år inom restaurang avslutade jag på Villa Bonnier (Talmannens representationsvåning) och Haga Slott (då regeringens gästbostad för statsbesök, nu residens för kronprinsessan med familj).

Mitt stora intresse för vin, mat, litteratur, kultur och natur har mynnat ut i ett brinnande engagemang för människor, HR och hållbarhet vilket jag manifesterat i min senaste bok med den provokativa titeln Det är en konst att skita i jobbet.

I skrivande stund fortbildar jag mig på Stockholms Universitet där jag läser Labour Relations & Management 2 samt Praktisk retorik. Parallellt med det föreläser jag för företag och organisationer om hållbarhet och hur utmattningssyndrom bäst undviks. Självklart föreläser jag fortfarande även om mat och vin. Bland mina uppdragsgivare finns Stockholms Stad, Ramböll, Sopexa, CIVA, Vinguiden.com, Stockholmsmässan och Munskänkarna för att bara nämna några.

Utgivna böcker
Det italienska vinet, Grenadine Förlag 2004
En handbok vin, Grenadine Förlag 2005
Det italienska vinet/reviderad upplaga, Grenadine Förlag 2006
Det sydafrikanska vinet, Grenadine Förlag 2006
Vin – Kunskap ger mersmak, Grenadine Förlag 2010
Champagne – Kunskap ger mersmak, Grenadine Förlag 2012
101 viner du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag 2013
Champagne, Grenadine Förlag 2014
101 viner du måste dricka innan du dör 2014/2015, Grenadine Förlag 2014
101 viner du måste dricka innan du dör 2015/2016, Grenadine Förlag 2015
101 Bubbel – Champagne, Cava, Prosecco och andra mousserande viner, Grenadine Förlag 2015
101 viner du måste dricka innan du dör 2016/2017, Grenadine Förlag 2016
101 likörer du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag 2015
Det är en konst att skita i jobbet, Kjörling Wine AB 2017
101 Viner du måste dricka innan du dör – Femte upplagan, Grenadine Förlag 2018

Tidigare arbetsgivare kontor/admin
Arvid Nordquist Vin & Sprithandel, 2005-2006 Stockholm
– Redaktör, Grafisk formgivning, Utbildning

Micros Fidelio 2010-2010 Stockholm
– Support

Egna bolag
Kjörlings Dryckeskonsult, 2001-2016 Stockholm
Kjörling Wine AB, 2016-2018 Stockholm
Cognoscenti AB, 2018-> Stockholm

Inom mina egna bolag har jag verkat som journalist, författare och fotograf. Jag har även planerat och genomfört vinutbildningar både till Medborgarskolan och Den Gyldene Freden. Som ambassadör för vinregionen Alsace i Frankrike har jag på förekommen anledning även skrivit, regisserat och medverkat i en informationsfilm om regionen inspelad under våren 2017. Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=wsdVvMief3A

Jag har även medverkat med egen monter vid mer än ett tjugotal mat & dryckesmässor, något som inneburit planering, projektledning, genomförande och uppföljning.

Medlemskap
Circle of Wine Writers sedan 2003
Författarförbundet sedan 2012
Svenska vinskribenters förening sedan 2016
Publicistklubben sedan 2016 

Juryuppdrag
Tempranillo al Mundo, 2009 Stockholm
Vinitaly International Wine Competition (Concorso Oenoligo Internazionale), 2011 Verona
Vinitaly International Wine Competition (Concorso Oenoligo Internazionale), 2015 Verona 

Övriga meriter och utmärkelser
B-Körkort
Behärskar fotografering/bildredigering
Van användare av både Adobe-sfären & Office-paketet
Talar och skriver flytande engelska och spanska
Förstår tyska, danska och norska samt behärskar viss franska och italienska
Svensk mästare i Côte-du-Rhône Challenge 2001
Faktagranskare till boken En Handbok champagne, Mattias Ulin, Grenadine Förlag 2007
Nominerad till Gourmand Awards 2004
Belönad med Författarförbundets arbetsstipendium 2012
Belönad med silver för Champagne – Kunskap ger mersmaki Gourmand Awards 2013
Belönad med Fotokopieringsfondens arbetsstipendium 2015
Ambassadör för vinregionen Alsace 2017-2018
Belönad med silver för 101-serien i Gourmand Awards 2017