Recension – Blood Oil
Petroleum genomsyrar vår vardag genom praktiskt taget allt vi gör och allt vi konsumerar, antingen som råvara eller som drivmedel för transport till råvaran. I den mycket läsvärda boken Blood Oil – Tyrents, Violence and the Rules That Run the World (Oxford University Press 2016) ger sociologen Leif Wenar en lika pedagogisk som skrämmande redogörelse för petroleumindustrins baksida. Den kallas The Recourse Curse och tar sig i uttryck genom en tydlig korrelation mellan naturresurser och avsaknad av mänskliga rättigheter, krig och diktatoriskt styre.
Blood Oil är inget jag rekommenderar att läsa, det är snarare en direkt uppmaning då denna bok är något alla bör ta till sig och begrunda.
Leif Wenar undervisar i bokens första del läsaren i petroleumets närvaro i praktiskt taget alla produkter. Därefter får vi lära oss hur naturresurser stjäls av diktatorer från befolkningen för att exporteras. Petrokrati, terrorism och konflikt hänger nära samman och upprätthålls av västvärldens konsumtion. Plundring, lemlästning, våldtäkt och mord följer i oljans spår.
Avslutningsvis blickar Wenar framåt med en vision om en etisk handel med ursprungsmärkt olja som säkerställer demokrati och mänskliga rättigheter. Här föreslås länder som Norge och Storbritannien som exempel på länder som kan och bör föregå som gott exempel.
Oavsett vad du jobbar med, röstar på eller sysselsätter dig med på fritiden är detta en bok som måste läsas.
Andreas Kjörling
[…] behövs sägas, upprepas och manifesteras. Likväl ger den en god introduktion. Kombinera boken med Blood Oil av Leif Wenar så kommer du […]