Recension – Detta är lean

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Detta är lean

Recension – Detta är lean

On januari 13, 2018, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , With No Comments

Recension – Detta är lean. Jag läste nyligen ut den trevliga boken Detta är lean – lösningen på effektivitetsparadoxen, författad av Niklas Modig och Per Åhlström. Det är en lättläst bok på ca 160 sidor, men många tänkvärdheter. Författarna ger en pedagogisk bild av vad lean faktiskt innebär, inte minst genom målande beskrivningar av olika exempel. Läsaren får en inblick i förhållandet mellan resursutnyttjande och flödeseffektivitet, där som namnet antyder, resursutnyttjande anspelar på hur mycket vi nyttjar våra resurser som till exempel maskiner och experter. Flödeseffektiviteten å andra sidan berör hur snabbt vi når ett resultat, oavsett om det är en läkare som ställer en diagnos eller en kund som får sin vara eller tjänst. Här förklaras att lean inte är en samling verktyg eller metoder att använda, utan ett mål att varje dag sträva efter. Ett mål att försöka uppnå med hjälp av olika verktyg och metoder som varierar stort beroende på företag och situation.

Men den, för mig, stora behållningen av boken är inte hur en organisation eller ett företag ska kunna förbättra sin verksamhet och vara mer lean. Nej den stora behållningen jag fick var att sätta lean i ett individperspektiv och reflektera över hur lean är vi i egentligen i vår vardag och vår yrkesroll? Jag upplever att vi många gånger har ett stort resursutnyttjande genom att göra många saker samtidigt och känner oss effektiva. Men hur är det med flödet? Får vi verkligen något gjort eller hoppar vi mest i sidled?

För mitt eget vederkommande vet jag att jag måste göra en sak i taget, annars blir det inget gjort. När jag läser, då läser jag utan att fingra på mobilen. När jag skriver, då skriver jag utan att läsa epost och när du pratar med mig, då har du min fulla uppmärksamhet. Jag vet inte om om jag verkligen vill påstå att resursutnyttjandet är lägre genom att bara göra en sak i taget, kanske skulle jag hellre vilja påstå motsatsen. Säkert är att det fungerar och jag får mer gjort och tillfredsställelsen är större än om jag hade haft alla uppgifter påbörjade och bara några avslutade.

Andreas Kjörling, författare, fotograf & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *