Författarförbundet läser “Lucia” av Gui Minhai

Home  >>  Blogg  >>  Författarförbundet läser “Lucia” av Gui Minhai

Författarförbundet läser “Lucia” av Gui Minhai

Kommunistiska partiet i Folkrepubliken Kina bedriver en allt hårdare diskurs mot det fria ordet i västvärlden. Sverige är inget undantag, snarare tvärt om. I början av veckan bjöd Publicistklubben (PK) in till debatt med anledning av den diplomatiska kris som humorprogrammet Svenska Nyheter förorsakade 2018. Hela debatten filmades och streamades, SVT’s säkerhetsavdelning avrådde dock PK från att lägga ut den första delen där humorprogrammets redaktion fanns representerat. Kinesiska ambassaden har under de senaste åren, genom sin ambassadör, gjort sin närvaro påtaglig sedan början av 2018. Björn Jerdén, chef för Utrikespolitiska institutets asienprogram, deltog i den efterföljande paneldiskussionen och berättar:

“Det skedde en förändring i hur den kinesiska ambassaden kommunicerade utåt. Sommaren 2018 ökade intensiteten, alltså långt innan det här hände med Svenska Nyheter, i kommunikationen från ambassaden, och sen har det här fortgått […] Det ambassaden säger är inget unikt, men fallet Sverige sticker ut just på grund av intensiteten […] alla i Sverige som säger någonting om Kina, eller gör någonting i relativt till Kina, som Kinesiska staten uppfattar skadar kinesiska intressen utsätts för en väldigt häftig kritik”

Kinesiska statens hårda tryck mot Sverige förklaras av att Sverige dels, med anledning av den fängslade författaren Gui Minhai öppet kritiserat den kommunistiska regimen, och dels att Sverige är ett litet land som får utgöra försökskanin för kinesisk statlig propaganda och hegemoni.

För mig som medlem i både Publicistklubben och Författarförbundet är det en självklarhet att värna det fria ordet, framför allt som vi i Sverige har världens äldsta tryckfrihetsförordning anno 1766 känns det extra viktigt.

Jag delar därför nedan Författarförbundets läsning av Gui Minhai’s vackra och sorgliga dikt “Lucia” med anledning av att ljusets högtid står för dörren. Dela den gärna vidare du också! Värna och sprid det fria ordet.

Andreas Kjörling, författare som värnar det fria ordet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *