Kan man dricka gamla viner?

Home  >>  Blogg  >>  Kan man dricka gamla viner?

Kan man dricka gamla viner?

On oktober 19, 2013, Posted by , in Blogg, Mat, tags , , , , With 2 Comments
Tre flaskor som sparats länge i vinkällaren

Tre flaskor som sparats länge i vinkällaren

Under lördagskvällen fick jag en fråga från en läsare som skrivit till mig på facebook. Denne var nu hemma hos sin svärmor och hittade både chablis från 2002 och chateauneuf-du-pape från 1993 i vinstället. Frågan var naturligtvis om vinerna fortfarande går att dricka eller inte, som är allt annat än lätt att svara på.

Är fallet som ovan beror det naturligtvis dels på vilka viner det är. Det vill säga vin, producent, årgång och ursprung. Dessutom bör man också känna till hur den specifika flaskan har förvarats under alla år. Medan det förstnämnda kan vara lätt att utläsa från etiketten är det senare desto svårare. En bra indikation på om vinet är drickbart eller inte är dels färgen. Ser det vita vinet väldigt brunt eller bärnstensfärgat ut är det sannolikt oxiderat och risken ökar då för en dålig smakupplevelse. Likaså om det röda vinet är mycket blekt och har mycket fällning är risken stor att vinet blivit för gammalt. En minst lika bra indikation på vinets hälsa ges genom att titta på det som kallas för nivå, det vill säga hur mycket vin som är kvar i flaskan. Har delar av vinet dunstat och flaskan inte längre ser fylld ut bör man känna sig tveksam. Hur som helst skall också sägas att ett gammalt vin aldrig blir farligt att dricka, bara mindre gott.

Om flaskorna däremot ser välmående är sannolikheten stor för en häftig vinupplevelse. Tänk på att smaka av vinet när flaskan är öppnad och inte direkt hälla det i karaff då gamla viner kan vara känsliga för syre. Jag brukar dessutom alltid föreslå att söka efter det specifika vinet på google och läsa andras provningsnoteringar. (Tänk dock på att titta efter när provningen skedde efter som en fem år gammal notering knappas är till stor hjälp.) Själv har jag druckit en hel del gamla viner i form av både champagne, vita viner, röda viner och söta viner. Även om några av dem sett sina glansdagar så är det alltid häftigt att få uppleva historiens vingslag i glaset. Med det önskar jag en fortsatt trevlig lördagskväll och lycka till i jakten på bortglömda flaskor!

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

 

2 Comments so far:

 1. Barbara skriver:

  Vilken vi kan jag köpa till göra VAINA?? jag kommer från Chile och jag vet inte vilken vin passar bra här.

  • Hej Barbara
   Tack för din fråga. Om jag förstår rätt så är Vaina ungefär som skärbönor. Berätta gärna hur du tillagar dem och vad du äter till så blir det lättare för mig att tipsa om vin.
   Mvh Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *