Grillad älgbiff när det är som bäst

Home  >>  Blogg  >>  Grillad älgbiff när det är som bäst

Grillad älgbiff när det är som bäst

On april 6, 2016, Posted by , in Blogg, Mat, tags , , , , , , , , With No Comments

Tack vare min goda vän G. låg det några skivor älgbiff i frysen. En tisdag i april är sällan särskilt upphetsande och då är det bra att ha lite god mat att tillgå. Älgbiffen åkte med andra ord ut ur frysen och tinades på diskbänken. Älg är ett fantastiskt kött, lika magert som det är mört. Beslutet att vända biffarna i grillpannan och servera dem medium/rare var därför lätt. Till det fina köttet vill jag ha klassisk tillbehör. En mandelpotatispuré, svart vinbärssky och en ljummen sallad med romanesco, ostronskivling, rödlök, spenat och kallrökt bacon från Hedmans. Nedan får du ett recept för fyra personer:

Grillad älgbiff med mandelpuré och svart vinbärssky

Grillad älgbiff med mandelpuré och svart vinbärssky

Det här behöver du:
Ca 700 g älgbiff
3 dl oxfond
3 dl mustigt rött vin
1 msk maizena
Svart vinbärslikör eller svart vinbärsgelé
500 g mandelpotatis
1 dl grädde eller fet mjölk
En ask ekologisk ostronskivling
En påse ekologisk bladspenat
1 huvud romanesco
1 rödlök
125 g kallrökt bacon
Smör
Salt & Peppar

 

Gör så här:
Skala och sjud potatisen i saltat vatten. Stek svampen i smör tillsammans med finhackad rödlök, och bacon för att sedan lägga åt sidan. Rosta romanesco i olivolja i samma panna. Reducera oxfond och rödvin, red med maizena och smaksätt med gelé eller likör. När potatisen är kokt faller den isär, låt den ånga av och blanda med smör och mjölk eller grädde. Mixa försiktigt till en slät puré. Krydda älgbiffarna med salt & peppar. Värm grillpannan till den är vit och vänd snabbt biffarna för snygga grillrutor. Medan köttet vilar några minuter i ugn på 100°C värms svamp, rödlök, bacon och romanesco i sautépannan tillsammans med bladspenaten som bara behöver någon enstaka minut. Servera på varm tallrik och njut!

Det här är nog bland det mest vinvänliga man kan tänka sig. Här passar alla bättre rödviner. Det enda man bör beakta är mängden sötma i såsen. En brunello, röd bordeaux, côte rotie eller crozes-hermitage från Rhônedalen fungera lika bra som en cabernet från Kalifornien.

 Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som gärna äter vilt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *