Grillat och Rosé

Home  >>  Blogg  >>  Grillat och Rosé

Grillat och Rosé

Gillad fläskfilé på somrig bönsallad

Gillad fläskfilé på somrig bönsallad

Det är studenttider och snart semester. Då tänds grillarna och rosévinet flödar i trädgårdarna. En av mina absoluta favoriter är 2012 Lacrimarosa från Mastroberardino (SB 90124, 125 kr).Vinet kommer från Kampanien i södra Italien och görs av den lokala och mycket historiska druvan Aglianico.

Lacrimarosa har en vacker laxrosa färg med viss intensitet och nyans av lökskal.
Doften är ung och mycket fruktig med läckra toner av röda bär varvat med tydlig mineralkaraktär.
Smaken är medelfyllig och mycket elegant med rödbärig frukt med inslag av smultron tillsammans med tydlig mineralton, stram balanserad syra och lång, riktigt läcker eftersmak.

Servera vinet väl kylt som aperitif eller sällskapsvin. Tack vare sin fina struktur passar det utmärkt till både färska och grillade skaldjur, sommarsallader  eller ljust kött. Jag väljer att serverade det till grillad fläskfilé på en somrig bönsallad med burlottibönor, grön sparris, rostad paprika och cocktailtomater. Några droppar kvalitativ olivolja och balsamvinäger ger ett extra lyft till salladen.

Lacrimarosa är ett av få rosévin som verkligen vinner på att luftas. Servera därför gärna en mindre mängd i ett rödvinsglas för att ge utrymme till alla aromer. Mer om det här vinet och hundra andra går att läsa i min nästa bok 101 viner du måste dricka innan du dör som kommer ut i augusti i år. Tills dess får ni hålla tillgodo med vintips här på Kjörling Wine.

Andreas Kjörling, författare med smak för grillat och rosé.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *