Julens viner – dryck till julbordet

Home  >>  Blogg  >>  Julens viner – dryck till julbordet

Julens viner – dryck till julbordet

Undertecknad. Foto: Kristofer Kjörling

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier
Foto: Kristofer Kjörling

Med bara ett par dagar kvar till Jul är det dags för mig att tipsa om julens viner. Flaskor som du hittar i Systembolagets ordinarie sortiment. Här får du tips på två vita och tre röda som är snudd på ett måste om du är vindrickare under julen.

2012 Sancerre Les Baronnes, Henri Burgeois (Sb 32253, 159 kr)
Klassisk Sauvignon blanc från namnkunnige Henri Borgeois i Loire i Frankrike. Här finns fläder, krusbär, mineral och citrus om vartannat tillsammans med elegant syra och fin längd. Perfekt till både sill och kallskuret. Servera vinet kylt vid cirka 10-12 °C.

2010 Comte d’Isenbourg Riesling (Sb 2175, 159 kr)
Underbar Riesling från Alsace i östra Frankrike. Här trängs citrus, mineral och läckert feta, druvtypiska aromer av mineral, petroleum och blommor. En stram syra och bra längd gör vinet perfekt till laxrätterna, ålen och lutfisken. Servera vinet svalt vid cirka 13 °C.

2012 Irony Pinot noir (Sb 6694, 139 kr)
Perfekt Pinot från nya världen med allt man kan förvänta sig. Fruktiga bäriga aromer av röda bär, mjuka tanniner och fin syra som ger vinet bra längd. Det här är vinet som får timmarna med släkten att gå. Perfekt både att dricka på egen hand och till julbordet. Servera det gärna lätt kylt vid cirka 16-18 °C.

2009 Livio Pavese Barbaresco (SB 5337, 179 kr)
Piemonte visar upp ett av sina många fantastiska viner. Här signerat producenten Livio Pavese som bjuder på mörk frukt, strama torra tanniner, läder, kryddor och läcker syra förpackat i ett elegant och fylligt vin med lång fin eftersmak. Fungerar lika bra till det kallskurna som köttbullar, revben och rödkål. Tänk på att gärna lufta vinet en knapp timme. Servera rikligt i stora vinglas vid cirka 18 °C

2012 The Chocolate Block (Sb 2086, 249 kr)
Klassikern från Sydafrika, signerad kultvinmakaren Marc Kent. Vinet gör skäl för sitt namn med intensiv doft av choklad, mörka bär, ekfat, sötlakrits och kryddor. En fyllig smak som varvas med stram syra och välbalanserade tanniner klingar ut i en underbar eftersmak. Glöm amaroneträsket och drick något gott till osten istället. Vinet behöver absolut luftas en timme i karaff. Servera vid cirka 18 °C och njut. Ett felsäkert vin!

Några av vinerna ovan finns med i min senaste bok 101 viner du måste dricka innan du dör som är en utmärkt julklapp till alla vindrickare. Boken finner du i de flesta välsorterade bokhandlar samt på både Coop och ICA Maxi. Ta det lugnt i julhandeln, ta väl vara på varandra och ha en riktigt GOD JUL!!

För övrigt anser jag att monopolet bör avskaffas!

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *