På Parkliv äter du bästa lunchen

Home  >>  Blogg  >>  På Parkliv äter du bästa lunchen

På Parkliv äter du bästa lunchen

On januari 28, 2016, Posted by , in Blogg, Krog, Mat, With 1 Comment

Parliv parkRestaurang Parkliv, inhyst i Marabouparken i Sundbyberg, serverar en av Stockholms bästa luncher. Här är maten lagad med kärlek från grunden. Det finns alltid fyra rätter att välja mellan, varar en eller ett par byts ut varje dag för att även stamgästerna ska få något nytt att välja mellan.

Själva matsalen är spartanskt inredd med ljusgula bordskivor och stolar i tunt smide. Här finns inga dukar och atmosfären präglas av femtiotal, sorl och trivsel. En varmrätt kostar ungefär 100 kr på Parkliv och är i mitt tycke värd varenda krona. Maten är mycket vällagad med stor förståelse för både balans mellan grundsmaker och texturer, för att inte tala om vackert upplägg. Här kan man även dricka krögarnas egna äppelmust till maten. Den serveras i små bruna flaskor om 25 cl. Musten är gjord på Ölandsäpplen och har en superb syra som snyggt balanserar äppelfrukten. Det ger musten dessutom en god och lång eftersmak. Det här är i mitt tycket äppelmustens svar på bra tysk Riesling. Tanken är att äppelmusten ska finnas att köpa på alla lunchrestaurangerna inom koncernen men produktionen är liten och efterfrågan självklart stor.

Restaurangen är inhyst i Marabous gamla laboratorielokaler och har funnits här i fem år. Eftersom lokalerna stod tomma sedan mitten av 1980-talet när lokalen övergavs renoverades allt och kök installerades inför öppningen augusti 2010. Ett halvt decennium senare får man fortfarande känslan av nytt och fräscht när man kliver in genom entrén och ser rakt in i det öppna köket där krögaren Olle Belfrage står i köksluckan ropar välkommen. Filosofin bakom maten på Parkliv är att den ska vara säsongsanpassad och ekologiskt så långt det går. Han förklarar att det tyvärr är det en fråga om pris. Hade krogen legat inne i stan hade vi kunnat ta mer betalt, men nu måste vi anpassa oss till omgivningarna.

Olle BelfrageBakom Parkliv står de fem krögarna Olle Belfrage, Casper Belfrage, Tomas Jaeger, Douglas Nystrand och Andreas Johansson som tillsammans äger och driver en handfull lunchrestauranger i Stockholm. Olle berättar att Parkliv, den första restaurangen i koncernen som numer även omfattar Frankes Matbar, Kantina och Matronan, framför allt är en sommarkrog, även om det är öppet året runt.

Här finns ju våra stamgäster som alltid kommer och äter hos oss. Inte minst de som arbetar på kontoren inhysta i kontorshotellet i samma hus. Vi välkomnar både konstbesökare, affärsgäster och barnfamiljer. Fokus ligger på luncherna, men även catering och festvåning utgör viktiga delar i verksamheten. På helgerna är det brunch och café och på somrarna är det ofta bröllop.

Miljö, bemötande och suverän mat gör Parkliv till en restaurang man gärna besöker ofta. Vem vet, vi kanske ses där?

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som gillar bra luncher

One Comment so far:

  1. […] har tidigare skrivit om restaurangen Parkliv i Sundbyberg som, utöver att servera de bästa luncherna, även är mycket framåt i produktionen av sin egna […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *