Recension – Arbetssamhället
Recension – Arbetssamhället. Släpp genast allt du har för händer och införskaffa den mycket läsvärda boken Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin av Roland Paulsen (Atlas 2017). Boken som är synnerligen arbetskritik kom ut första gången 2010, då utgiven av Gleerups. I denna andra utgåva som jag med stor behållning läste för ett par månader sedan redogör Paulsen för det svenska arbetssamhället. Boken är delad i de fyra delarna Arbetets ideologi, Arbetets frukt, Arbetets substans och Arbetets underminering.
Paulsen ger oss den historiska distinktionen som träffande beskriver hur arbete gick från ett krav till en rättighet, något som kan betraktas som en vilseledande differentiering. Kravet på att arbeta har ju knappast förändrats. Vidare gör Paulsen också viktiga och träffsäkra poänger som till exempel hur vår generella överkonsumtion finansieras av ett ständigt ökat krav på arbete. (Sverige är ett av få länder i världen som höjer pensionsåldern).
Författaren Roland Paulsen är doktor i Sociologi och verksam vid Lunds Universitet. I denna omarbetade utgåva om cirka 470 sidor bjuder han på något av det mest tänkvärda jag har haft glädjen att ta del av på mycket länge. Läs den!