Recension – När tusen eldar slickar himlen

Home  >>  Boktips  >>  Recension – När tusen eldar slickar himlen

Recension – När tusen eldar slickar himlen

On februari 4, 2019, Posted by , in Boktips, tags , , , , , With No Comments

Recension – När tusen eldar slickar himlen. Med knivskarp journalistik varvad med galghumor tar sig Ola Wong (Ordfront 2007) an den snabbt, mycket snabbt, växande tillika föränderliga arbetsmarknaden i Kina. I det inledande kapitlet av När tusen eldar slickar himlen. Kinas väg mot framtiden kallat Världens verkstad beskriver Wong hur industrier och kolkraftverk sysselsätter miljontals människor. Många av dem, som tidigare utgjorde en del av jordbrukssamhället är nu en närmast en, förvisso frivillig, livegen del av industrin. Långa arbetsdagar, låga löner och personalbostäder i form logement varvas med undermåliga arbetsförhållande, innestående löner. Här blandas drömmen om en bättre framtid med lögner, svek och en ständig jakt på pengar.

Vi får följa med på hans många resor till Kinas mest avlägsna delar. Med pragmatisk inlevelse gör han liknelser med Sverige för att sätta storskaligheten i perspektiv. Det är när­mast tragiskt att ta del av Kinas återvinning av det digitala sopberget, till stor del expor­terat av USA. Frätande syror, svavel och sot tillsammans med lungsjukdomar, cancer och fattig­dom utgör vardagen för de som söker brödföda i form av daglöning.

I bokens andra halva visar Wong upp andra sidan av myntet. Nyrika kineser med miljoner till sitt förfogande. I Shanghai råder en konsumtionshysteri som saknar motstycke. Status och livskvalitet mäts i konsumtion. Casinospel, prostitution och korruption sida vid sida av toalettstol i guld och sportbilar på rad. Här finns en övertro på ekonomin, pengar och investeringar flödar. Störst är byggsektorn som drar fram likt en tsunami. Byggnadsminnen och kulturhistoria rivs och ersätts med snabba fuskbyggen. Fattiga invånare drivs på flykt med maffiametoder. Allt rättfärdigat av profit och övertro på framtiden.

Trots att boken nu har drygt tio år på nacken vill jag varmt rekommendera denna mycket träffsäkra skildring av journalisten och författaren Ola Wong.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *