Storslaget Lilla ego

Home  >>  Blogg  >>  Storslaget Lilla ego

Storslaget Lilla ego

On november 15, 2013, Posted by , in Blogg, Krog, tags , , , With No Comments
Daniel Räms, Årets kock 2013

Daniel Räms, Årets kock 2013

För snart två veckor sedan, tisdag den 5 november, slog Daniel Räms och Tom Sjöstedt upp dörrarna till Lilla Ego på Västmannagatan 69 i Stockholm. Ett anspråkslöst och mycket charmigt hål i väggen med drygt 40 sittplatser. Inredningen är enkel, med en bardisk mitt i lokalen och den stora öppna köksluckan precis innanför. Tack vare den rustika och mycket välkomnande miljön känner man sig genast, inte bara hemma, utan som en del av verksamheten. I ett rasande tempo levereras den ena tallriken efter den andra, samtliga med både perfektion och kärlek.

– “jag gillar när det finns en tanke hela vägen igenom” berättar Räms.

När Räms vann den prestigefyllda titeln Årets Kock 2013 var drömmen att öppna en egen krog. Nu, nio månader senare har den blivit verklighet. Med sig har han Tom Sjöstedt, Årets kock 2008. De turas om varannan vecka om att stå i köket och vara i matsalen.

Hurdan är då maten? Ja, efter att igår ha besökt Lilla Ego ger jag duon full poäng. På rustikt porslin serveras otroligt vackra tallrikar med stor finess. Här uppvisas en föredömlig förståelse för både balansen mellan både grundsmakerna och olika texturer. Jag äter en “oklassisk fläsktartar” till förrätt och “en hel hummer ! ! ! ! ! !” till varmrätt. Till varje rätt finns anpassad dryck att tillgå. I mitt fall en IPA från Kalmar och en tretton år gammal Aligoté från Bourgogne. Även i kombinationen mellan mat och dryck uppvisas stor kunskap. Det vita vinets mognad och frukt möter perfekt umamin i hummern, sötman i blomkålen och krämigheten i såsen vilket lyfter fram underbara skaldjurstoner med tydliga inslag av hav.

Lilla ego har för närvarande två till tre sittningar per kväll med start klockan 17, tisdag till lördag med öppet kök fram till 23.00. För att vara säker på att få ett bord bör man ringa (08-27 44 55) tre veckor i förväg och boka. Platserna i baren kan däremot inte bokas utan erbjuds enligt principen först till kvarn. Priserna är humana med förrätter kring hundra lappen och större delen av varmrätterna kring det dubbla.

I övrigt anser jag att monopolet bör avskaffas!

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *