CV – Andreas Kjörling
Nuvarande anställning
- Högskolan i Gävle, sedan 2021
- Undervisning ibland annat organisation & ledarskap, kvalitativ forskningsmetod, psykosocialt säkerhetsklimat samt handledande & bedömning av studenters uppsatsskrivande på magister- och master-nivå.
- Ordförande i doktorandkollegium.
- Deltagande vid högre forskningsseminarium.
- Deltagande i verksamhetsutveckling.
- Affilierad gästdoktorand vid Centre of Wellbeing, Wellfare and Happiness, Handelshögskolan, Stockholm.
Pågående doktorandstudier
Min avhandling Hired Relations – A Critical Study of Well-being Among Blue-collar Temporary Agency Workers Within the Swedish Manufacturing Industry behandlar välmående hos kollektivansluten bemanningspersonal inom svensk tillverkningsindustri. Genom fyra forskningsstudier undersöker jag strukturella förutsättningar för bemanningspersonalens välmående, organisatoriskt stöd och deltagande i arbetsmiljöarbete, social stöd och välmående samt den levda upplevelsen av att vara bemanningspersonal. Doktorandprojektet har inneburit etablerande av kontakt med relevanta organisationer, projektledning i form av datainsamling (kvalitativ och kvantitativ) samt författande av fyra akademiska artiklar. Doktorandprojektet har också inneburit återkoppling till berörda organisationer och presenterande av forskningsresultat vid internationell konferens (XX ISA World Congress of Sociology, 2023, Melbourne, AUS).
Publikationer
- Excluded or Included – Structural Preconditions for Occupational Well-being Among Blue-collar Temporary Agency Workers Within the Swedish Manufacturing Industry. Journal of Critical Realism 2024. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14767430.2024.2360841
- How Blue-Collar Temporary Agency Workers’ Social Relations with Managers Relate to their Participation in Occupational Safety and Health Practices? The Case of Sweden (kommande / manus kan fås på begäran).
- Blue-collar temporary agency workers’ social interaction, social support and occupational well-being in different work arrangements: A mixed methods study of the manufacturing industry (kommande / manus kan fås på begäran).
- Feeling, Doing, Being – Well-being and the Phenomenology of a Blue-collar Temporary Agency Worker Within the Swedish Manufacturing Industry (kommande / manus kan fås på begäran).
Lästa kurser
- Arbetshälsovetenskap 10 hp, 2023 – 2024, 10 hp, Högskolan i Gävle.
- Kvantitativ och kvalitativ metod, 10 hp, 2023, Högskolan i Gävle.
- Aktuell forskning inom HRM ur ett nordiskt perspektiv, 7,5 hp, 2023, Göteborgs Universitet.
- Klassisk sociologisk teori, 7,5 hp, 2022, Uppsala Universitet.
- Institutions and Organisations, 2022, 7,5 hp, Södertörns högskola.
- Vetenskapsteori och forskningsetik, 5 hp, 2022, Högskolan i Gävle.
- Introduktion till systematiska litteraturöversikter, 3 hp, 2022, Högskolan i Gävle.
- Att skriva vetenskapliga artiklar, 5 hp, 2022, Högskolan i Gävle.
- Kritisk diskussion av forskningslitteratur, 2.5 hp, 2022, Högskolan i Gävle.
- Muntlig forskningskommunikation med olika målgrupper i nationella och internationella sammanhang, 2,5 hp, 2022, Högskolan i Gävle.
Examina och övrig högre utbildning
Fil. mag. Sociologi
I min magisteruppsats, Working at Home in Relation to Institutionalised Individualism. undersökte jag, medelst kvalitativ metod hemarbete i vid skala. Mot bakgrund av samhällets institutionella individualisering, söker jag nu att med kritisk teori påvisa individens handlande i relation till allt mer rigida samhällsstrukturer. Något som, med anledning av Corona och arbetets förflyttning till den privata sfär som hemmet utgör, gör undersökningen högaktuell.
Lästa kurser
- Kvalitativa metoder, 15 hp, 2020, Södertörns högskola
- Kvantitativa metoder, 15 hp, 2020, Södertörns högskola
- Sociologisk teoribildning och forskning, 15 hp, 2020, Södertörns högskola
- Analys och perspektiv inom sociologi, 15 hp, 2020, Södertörns högskola
- Magisteruppsats, 30 hp, 2020, Södertörns högskola
Fil. kand. Sociologi
I min kandidatuppsats Entropi i omorganisation undersökte jag, medelst kvalitativ metod, förlorad arbetsförmåga vid organisatorisk omorganisation. Här kunde jag genom att tillämpa teori av bl.a. Anthony Giddens och Jürgen Habermas påvisa hur information bör delas in kategorierna deskriptiv, operativ och narrativ information, varav de två senare ofta går förlorade i samband med omorganiserad. Något som i sin tur leder till ökad arbetsbörda, försämrad psykosocial arbetsmiljö och även i vissa fall produktionsbortfall.
Lästa kurser
- Arbetsmarknadskunskap & personaladministration I + II (AKPA) – 60 hp, 2017 – 2018, Stockholm Universitet.
- Idé & lärdomshistoria A 30 hp. 2018-2019, Umeå Universitet.
- Sociologi Arbete Organisation Personal A – C, 90 hp, 2018 – 2019, Uppsala Universitet.
Övrig högre utbildning (kandidat och magisternivå)
- WSET Diploma I + 2b, 2003, Wine & Spirit Education Trust, London, UK.
- Praktisk Retorik 15 hp, 2018, Stockholm Universitet
- Etik & Ledarskap 15 hp. 2018, Högskolan i Gävle
- Forskningsfronten inom digitalisering av samhället, 15 hp, 2020, Göteborgs Universitet.
- Idé & lärdomshistoria A – C, 75 hp. 2019 – 2021, Umeå Universitet.
Grundutbildningar
- Treårig ekonomisk gymnasielinje, 1991-1994, Celsiusskolan, Uppsala.
- Servitör Grundkurs, 1996-1997, Lärlingen, Uppsala.
- Brandskyddsutbildning, Stockholms brandförsvar, 1999, Stockholm.
- Sommelierutbildning Restaurangakademien, 2000, Stockholm.
- WSET Certificate Restaurangakademien, 2000, Stockholm.
- WSET Higher Certificate Restaurangakademien, 2000, Stockholm.
- Spetskurs i vinkemi, Vinkällan 2005, Stockholm.
- Grundkurs i hjärt-och-lungräddning, 2011, Stockholm.
- Utbildning i presentationsteknik, 2013, Stockholm.
Tidigare arbetsgivare kontor/admin.
- Arvid Nordquist Vin & Sprithandel, 2005-2006. Stockholm.
Redaktör, Ansvarig utgivare, Grafisk formgivning, Utbildning.
- Micros Fidelio 2010-2010, Stockholm.
IT- support.
Egna bolag
- Kjörlings Dryckeskonsult, 2001-2016, Stockholm.
- Kjörling Wine AB, 2016-2018, Stockholm.
- Cognoscenti AB, 2018-> Stockholm.
Inom mina egna bolag har jag verkat som journalist, författare, fotograf och talare. Jag har även planerat och genomfört utbildningar både till Medborgarskolan och Den Gyldene Freden.
Som ambassadör för vinregionen Alsace i Frankrike har jag på förekommen anledning även skrivit, regisserat och medverkat i en informationsfilm om regionen inspelad under våren 2017. Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=wsdVvMief3A
Jag har även medverkat med egen monter vid mer än ett tjugotal mat & dryckesmässor, något som inneburit planering, projektledning, genomförande och uppföljning. Sedan 2016 fokuserar på psykosocial hälsa och föreläser om bland annat individuell hållbarhet. Via sidan www.cognoscenti.se recenserar jag böcker inom ledarskap, psykologi, filosofi och retorik.
Jag verkar även som regelbunden frilansskribent för Sfi-lärartidningen ock coachar i kreativt skrivande.
Bland mina många uppdragsgivare genom åren återfinns Pernod-Ricard, Den Gyldene Freden, Ramböll, Stockholms Stad, Softronic, Medborgarskolan, Majola Restaurangkonsult, Advokatfirman Inter och många fler.
Urval av tidigare arbetsgivare restaurang/festvåning.
- Berns Salonger (Servis), 1997-1998. Stockholm.
- Stadshuskällarens festvåning (Servis extra), 1997-2008. Stockholm.
- Grand Hôtel (Servis), 1998-2000 Stockholm.
- Restaurang Riche/Teatergrillen (dryckesansvarig hovmästare), 2000. Stockholm.
- Ulriksdals Wärdshus (Hovmästare extra), 2000-2009. Solna.
- Den Gyldene Freden (Bar), 2001. Stockholm.
- Regeringskansliet 2007-2009.
- Sagerska palatset (Statsministerbostaden).
- Haga Slott (Gästbostad för statsbesök, regeringens representationsvåning).
- Villa Bonnier (Talmannens representationsvåning).
Utgivna böcker
- Det italienska vinet, Grenadine Förlag, 2004.
- En handbok vin, Grenadine Förlag, 2005.
- Det italienska vinet/reviderad upplaga, Grenadine Förlag, 2006.
- Det sydafrikanska vinet, Grenadine Förlag, 2006.
- Vin – Kunskap ger mersmak, Grenadine Förlag, 2010.
- Champagne – Kunskap ger mersmak, Grenadine Förlag, 2012.
- 101 viner du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag, 2013.
- Champagne, Grenadine Förlag, 2014.
- 101 viner du måste dricka innan du dör 2014/2015, Grenadine Förlag, 2014.
- 101 viner du måste dricka innan du dör 2015/2016, Grenadine Förlag, 2015.
- 101 Bubbel – Champagne, Cava, Prosecco och andra mousserande viner, Grenadine Förlag, 2015. (Översatt till tyska, franska, engelska och spanska.)
- 101 viner du måste dricka innan du dör 2016/2017, Grenadine Förlag, 2016.
- 101 likörer du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag, 2015.
- Det är en konst att skita i jobbet, Kjörling Wine AB, 2017.
- 101 Viner du måste dricka innan du dör – Femte upplagan, Grenadine Förlag, 2018.
- 101 Viner du måste dricka innan du dör – Sjätte upplagan, Grenadine Förlag, 2020.
- 52 Bubbel du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag, 2022.
- En handbok vin, Grenadine Förlag, 2022.
- 52 Viner du måste dricka innan du dör, Grenadine Förlag, 2023.
Medlemskap
- Författarförbundet sedan 2012
- Svenska vinskribenters förening sedan 2016
- Publicistklubben sedan 2016
- Bilkåren sedan 2022
Juryuppdrag
- Tempranillo al Mundo, 2009 Stockholm
- Vinitaly International Wine Competition (Concorso Oenoligo Internazionale), 2011 Verona
- Vinitaly International Wine Competition (Concorso Oenoligo Internazionale), 2015 Verona
Övriga meriter och utmärkelser
Färdigheter
- B-Körkort
- Behärskar fotografering/bildredigering
- Van användare av både Adobe-sfären & Office-paketet
- Van användare av både SPSS och ATLAS.ti
- Talar och skriver flytande engelska
- Talar flytande spanska
- Förstår tyska, danska och norska samt behärskar viss franska och italienska
Utmärkelser och särskilda uppdrag
- Svensk mästare i Côte-du-Rhône Challenge, 2001.
- Faktagranskare till boken En Handbok champagne, Mattias Ulin, Grenadine Förlag, 2007.
- Nominerad till Gourmand Cookbook Awards, 2004.
- Belönad med Författarförbundets arbetsstipendium, 2012.
- Belönad med silver för Champagne – Kunskap ger mersmak i Gourmand Cookbook Awards, 2013.
- Belönad med Fotokopieringsfondens arbetsstipendium, 2015.
- Ambassadör för vinregionen Alsace, 2017-2018.
- Belönad med silver för 101-serien i World Gourmand Cookbook Awards, 2017
- Belönad med guld för 101-serien i World Gourmand Cookbook Awards, 2019.
Referenser
- Referenser lämnas på begäran