Recension – Vidta alla åtgärder som behövs

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Vidta alla åtgärder som behövs

Recension – Vidta alla åtgärder som behövs

On juli 25, 2019, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , With No Comments

Vidta alla åtgärder som behövs. Den psykiska ohälsan är sedan flera år tillbaka ett allt större problem, inte minst då den ofta kopplas till våra arbetssituationer. Sedan ett par år tillbaka är den den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön lagstiftad om i en av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Inte desto mindre förekommer fortfarande utmattningssyndrom och i vissa fall permanenta skador för individen.

I denna mycket läsvärda juridiska studie tar författaren Peter Andersson, Juris doktor med sin bok Vidta alla åtgärder som behövs (Jure Förlag 2013) ett mycket intressant grepp om dels arbetsgivarens ansvar och dels om arbetsgivarens möjlighet att tolka lagen. Här ges den teoretiska bakgrunden till arbetsmiljörätten både i fysisk form och i psykosocial form. Vidare redogörs också ingående för samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare samt arbetsmiljöbrottet. Via socialförsäkringen tryggas individens inkomst medan arbetsgivaren går fri från ansvar. Till dags dato har ingen arbetsgivare dömts till vite för orsakande av psykisk ohälsa. Författaren Grundat i en mycket stark argumentation menar Peter Andersson avslutningsvis att större press måste sättas på arbetsgivaren.

Arbetar du med HR-frågor och arbetsrätt är det här ett måste i bokhyllan. Med sina drygt 300 sidor ges en av de mest genomarbetade redogörelserna för svensk arbetsrätt i förhållande till stressrelaterad ohälsa.

Andreas Kjörling, CEO

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *