Om

Home  >>  Om

Cognoscenti är ett ungt bolag, men bakom det ligger många års erfarenhet. Det engelska ordet cognoscenti betyder “synnerligen kunniga människor” och kommer ursprungligen från franskan och latinet. Jag som grundande och driver Cognoscenti heter Andreas Kjörling. Det här är min story som också blivit företagets story.

Jag började mitt yrkesliv mitt under den finansiella krisen 1994, då på en pub i Uppsala. Jag lärde mig grunderna i att servera och ta hand om gäster. Kunskaperna tog jag med mig till Stockholm via både Grekland och Spanien. Berns Salonger, Grand Hôtel, Riche, Ulriksdals Wärdshus, Den Gyldene Freden och inte mindre än elva nobelmiddagar har jag kallat min arbetsplats. Krogarna jag har jobbat på är både många och kända. Jag har gjort allt från att krana öl till att ta hand om statsbesök i regeringens gästbostad. Tidigt under resans gång upptäckte jag vinet och utbildade mig till sommelier, började skriva och fotografera. 2004 släppte min första bok. Sedan dess har det rullat på och blivit femton (!) böcker översatta till fyra olika språk.

Hållbarheten då?
Människor som, precis som jag, älskar livets goda har sällan långt till att uppskatta det ekologiska, naturen, kulturen, musiken, litteraturen, språk och inte minst andra människor. Inte jag heller. Därför kändes det naturligt att ta steget från produkten till konsumenten och vidareutbilda mig via några av de främsta universiteten i landet. Att möta och se människor har jag alltid kunnat, en kunskap krogen lärt mig att förvalta och förfina. Universiteten har lärt mig om sociologi, psykologi och filosofi. 2016 grundade jag Cognoscenti AB för att helt fokusera på den individuella hållbarheten.

Det är ju, trots allt, där det börjar; Med dig, dina kollegor och alla vi andra tillsammans. Hälsa och hållbarhet börjar med individen. Mår du bra kan du göra gott för andra. Så skapar vi tillsammans en bättre värld!

Är du med?

Andreas Kjörling
CEO, författare & talare