Öppet brev till Kent Ekeroth

Home  >>  Blogg  >>  Öppet brev till Kent Ekeroth

Öppet brev till Kent Ekeroth

On november 24, 2016, Posted by , in Blogg, tags , , , , With No Comments

svenskaflagganFörtroendevald –  smaka på ordet. Säg det högt en gång, två gånger, tre gånger. Förtroendevald. Det betyder vald i förtroende. Resultatet av att välja något eller någon för att det finns ett förtroende, en tillit och trygghet för just det valet. Min sambo har jag till exempel stort förtroende för, på sätt och vis kan man säga att hon är min förtroendevalda. Mina vänner har jag valt för jag känner förtroende även för dem. På sätt och vis är därmed också de mina förtroendevalda. Vakter som står i dörren till en nattklubb är valda av krögaren för att denne känner förtroende för sina anställda och kan därför också betraktas som förtroendevalda.

Män och kvinnor som sitter i Sveriges Riksdag och regering, är även de förtroendevalda. De är framröstade för att vuxna människor i vårt avlång land har sagt sig ha förtroende för dessa. På  Wikipedia står att läsa:

Förtroendevald kallas den som genom val erhållit ett uppdrag och förutsätts sköta uppdraget i enlighet med sin övertygelse, till skillnad från dem som får ett uppdrag genom att anställas och förutsätts sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter.

Jag vill att de jag väljer i förtroende att styra vårt land, de som alltså är mina förtroendevalda, ska vara bättre än mig. De ska kunna mer om politik än vad jag kan, de ska ha samma känsla för humanism som jag själv har, de ska representera mina värderingar. Föra min talan på ett sätt där jag känner att min ideologi, min sätt att tänka och mitt sätt att se mina medmänniskor utövas och kommer till sin fulla rätt.

För mig är det därför minst sagt skrämmande när en riksdagsman, som utger sig för att vara förtroendevald, kraftigt berusad blir nekad i en nattklubbskö på Stureplan i Stockkholm klockan halv tre en torsdagsmorgon. Redan då ringer varningsklockorna med dov klang av illavarslande omen. Det är än mer skrämmande när samme riksdagsledamot dessutom brukar våld mot medmänniskor i sin närhet. Provocerat eller inte är oväsentligt. Det faktum att våld är godtagbart som argument säger för mig allt.

Kent Ekeroth, du, dina järnrör och gelikar kommer aldrig någonsin att vinna mitt förtroende. Än mindre kommer du någonsin att vinna mitt stöd. Om något så är du ett synnerligen illavarslande tecken på den gravt osunda värld det nya millenniet kommit att präglas av. En värld som ofta liknas vid Tysklands trettiotal där fascismen tilläts växa fram ur demokratiska grunder. En liknelse som är lika otäck som talande. (Läs gärna Christopher Isherwoods bok Goodbye to Berlin.) Trots det vill jag ändå ta tillfället i akt att säga tack. Tack för att du med outtröttlig frekvens visar vad som verkligen finns bakom den medietränade fasaden av vattenkammade sidbenor och hornbågade glasögon. Tack för att du ger mig vatten på min kvarn, tillfälle att höja min röst och sprida mitt budskap om alla människors lika värde, alla människors rätt till fred, välfärd och trygghet. Den rösten behövs nämligen höjas; Om och om och om igen! Människor världen över måste höra och förstå att tillsammans i vår mångfald är vi starkare och bättre inte bara för Sverige utan för mänskligheten och världen i sin helhet. Starkare och bättre än vad ni nekade och utstötta någonsin kommer vara.

Tack för ordet.

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som står upp för mångfalden

P.S. Är det inte en märklig paradox, att du Kent, som så gärna nekar människor inträde, själv blir nekad? Eller är det kanske bara ödets ironi?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *