The Artisan – Pizza för Guide Michelin
The Artisan är inte bara en pizzeria på Odengatan i Stockholm. Det är en gastronomisk tillika ekologisk upplevelse som inte får missas. Sedan den 29 oktober drivs den lilla restaurangen av Davide Disisto och Enrice Valdobbiadene som båda kommer från Emilia-Romagna i norra Italien.
Det började för tre år sedan med import av ekologiska produkter i form av ost, chark och olivolja. Sedan dess har de gästat mässor, företagsevents och under senaste året även skaffat sig en foodtruck. När erbjudande kom att driva The Artizan för en månad sedan tog de chansen att får göra sin version av riktigt bra pizza. Så som det ska smaka. Glöm de tråkiga pizzorna i förorten som för länge sedan tappat all kontakt med sitt italienska ursprung. Lika snabbt kan vi räkna bort den amerikanska ostdrypande panpizzan.
Nej detta är pizza på Giro-nivå (ni som kan er sushi vet vad jag talar om) med tydliga, rena och mycket höga smaker. Här görs allt av ekologiska råvaror. Till pizzabottnen används fyra olika typer av stenmalet mjöl. Alla ingredienser mäts med millimeterprecision, temperaturer kontrolleras kontinuerligt och degen låts jäsa i hela fyra dagar. Davide berättar att ambitionen är att kunna göra degen som en surdeg i framtiden. I dagsläget används ett par gram jäst till hela 25 kilo mjöl. Resultatet, som är som ett kärleksbarn mellan en mille feuille och en foccacchia, är gudagott.
På The Artisan väljer man vilka smaker man vill. En pizzabit som är cirka tolv centimeter i kvadrat kostar blott fyrtio kronor och man blir ordentligt mätt på tre stycken. Här kan man välja mellan sju olika varianter. Utöver klassikern Margherita Reggiana bör Wrong Erbazzone med spenat och mangold absolut provas. Likaså är Salami truffle med potatis, tryffelsalami och parmesanost lagrad i 24 månader ett absolut måste. I ölkranen flödar Perroni och på hyllan bakom disken står egenimporterade viner från Emilia-Romagna tillsammans med hantverksöl.
Här finns naturligtvis också en disk med ost, chark och olivolja för den som vill köpa med sig hem. Sa jag att allt är ekologiskt?
Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier som vurmar för kvalitetsmat
(Klicka på första bilden för att starta bildspelet, använd sedan piltangenterna.)














