Recension – Auschwitz och det moderna samhället

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Auschwitz och det moderna samhället

Recension – Auschwitz och det moderna samhället

Recension – Auschwitz och det moderna samhället. När jag skriver recensionen är det närmare trettio år sedan Zygmunt Baumans bok Auschwitz och det moderna samhället (Daidalos 1989) släpptes. Boken har trots det inte tappat ett uns i aktualitet, snarare har den sedan dess kommit att bli allt viktigare. Polske sociologen Zygmunt Bauman redogör här för hur den väl utarbetade tyska byråkratin möjliggjorde Förintelsen under andra världskriget. Avslutningsvis bjuder Bauman på en intressant diskussion om etik och moral väl värd att reflektera över.

På ett fascinerande sätt förklaras systemets uppbyggnad, hur gethona först presenterades som fristäder för att sedan isoleras och ordnas med inbördes hierarki.

Auschwitz och det moderna samhället är en skrämmande redogörelse för hur byråkrati kan användas för att effektivisera de mest fasansfulla av händelser genom historien. Bokens aktualitet gör sig påmind genom de högerpopulistiska vindar som snålt blåser globen runt. Den är en nyttig påminnelse om hur avhumaniseringen av människor fortskrider och ger skenet av legitimitet till beslut som med en humanistisk förankring ter sig orimliga.

Detta är en bok som alla, jag menar alla, behöver läsa! Igen och igen.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *