Arbetsrelaterad ohälsa sjunker

Home  >>  Blogg  >>  Arbetsrelaterad ohälsa sjunker

Arbetsrelaterad ohälsa sjunker

I förra veckan (onsdag 30/5-2018) presenterade Arbetsmiljöverket sin årliga statistiska sammanställning över anmälda arbetsskador och sjukfrånvaro relaterad till arbetsmiljö. Rapporten släpptes nationellt klockan 13.00 och föranledde ett seminarium på Stockholm Waterfront där undertecknad var inbjuden som moderator.

Ann Ponton Klevestedt som är ansvarig för statistikavdelningen presenterade årets siffror vilka bland annat visade på en välkomnad minskning av arbetssjukdomar med 13 % (procentenheter).

Rapporten omfattar anmälda arbetsskador – arbetsolyckor och arbetssjukdomar – under 2017 och täcker hela arbetsmarknaden. Statistiken bygger på de anmälningar som gjordes till Försäkringskassan och redovisas bland annat uppdelat på kön, ålder och näringsgren. Ergonomi tillsammans med organisatoriska och sociala faktorer (psykosocial ohälsa) utgör fortfarande mer än 70% av alla anmälda fall.

För att diskutera rapporten och de nya siffrorna hade Professor Petra Lindfors, verksam vid Psykologiska institutionen på Stockholms Universitet tillsammans med Professor emeritus Töres Theorell, verksam vid Stressforskningsinstitutet bjudits in som panel.

Theorell redogjorde för det historiska perspektivet medan Lindfors snarare blickade framåt och siade om kommande forskning alltmedan jag själv ställde egna frågor och dirigerade publikens frågor från en fullsatt sal. Rapporten i sin helhet finns att läsa på Arbetsmiljöverkets webbsida.

Jag tackar för det stora förtroendet att verka som moderator och konferencier och ser fram emot ett återseende i höst. Vill du boka mig som konferencier går det bra att maila till info@cognoscenti.se

Andreas Kjörling, författare & talare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *