Recension – Moralisk stress och ledarskap

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Moralisk stress och ledarskap

Recension – Moralisk stress och ledarskap

Recension – Moralisk stress och ledarskap. Boken Moralisk stress och ledarskap (Studentlitteratur 2016) skriven av Kjell Kallenberg, Gerry Larsson, Sofia Nilsson och Peter Hyllengren behandlar ett synnerligen intressant och läsvärt ämne. Nämligen den stress och de dilemman som en chef varje dag ställs inför.

Författarna, som utgörs av universitetsadjunkter och professorer, har haft som ambition att skriva en kortfattad (160 sidor) och lättläst bok. Till viss del har det lyckats väldigt väl med, men stundtals upplever jag dessvärre att det är på bekostnad av innehållet. Medvetet har de utelämnat alla fallstudier och redovisar bara kortfattad vissa resultat, bland annat i ett kapitel som helt fokuserar på militär kontext. Andra ämnen som avhandlas är moral, etik och värderingar, stress och ledarskap och minst som bokens titel antyder, moralisk stress.

Tyvärr är boken inte så komplett och djuplodande som jag hade önskat mig. (Men det kanske man inte ska vänta sig av 160 sidor?) Å andra sidan väcker den lust att läsa mer och fungerar därmed alldeles utmärkt som både introduktion och diskussionsunderlag. Gärna i kombination med Jan Sokols underbara bok Thinking about Ordinary Things –  A Short Invitation to Philosophy.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *