Recension – Thinking about Ordinary Things

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Thinking about Ordinary Things

Recension – Thinking about Ordinary Things

On juni 7, 2018, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , , With 2 Comments

Recension – Thinking about Ordinary Things. Är du nyfiken på filosofi men vet inte i vilken ände du ska börja? Vill du hitta bra diskussionsunderlag och intressanta frågeställningar som rör vår vardag? Då filosofen Jan Sokols bok Thinking about Ordinary Things – A Short Invitation to Philosophy (Karolinum 2012) en alldeles utmärkt bok. I trettio kapitel behandlas vardagliga fenomen som hur vi ser och hör, språk och tanke, lek, livet, naturen och mycket mer.

Boken är ursprungligen skriven på tjeckiska till filosofistuderande och sedermera översatt till engelska. Översättningen har ett lättläst och välkomnande språk som, givet hyggliga engelskkunskaper, inte exkluderar någon (att jämföra med exempelvis Foucault eller Derrida).

Varje kapitel avslutas med några diskussionsfrågor för att läsaren själv ska reflektera över det ämne kapitlet avhandlat. Jag läste den 230 sidor långa boken med stort intresse medan jag förra sommaren vandrade genom Sareks nationalpark. Tack vare den rikliga kapitelindelningen är den perfekt för korta och flertaliga läsestunder.

Jag vill varmt rekommendera boken till alla tänkbara läsare. Inte minst för den fantastiska möjlighet att stanna upp och reflektera över vår samtid som här erbjuds av Sokol.

Andreas Kjörling, författare & talare

2 Comments so far:

  1. […] Tyvärr är boken inte så komplett och djuplodande som jag hade önskat mig. (Men det kanske man inte ska vänta sig av 160 sidor?) Å andra sidan väcker den lust att läsa mer och fungerar därmed alldeles utmärkt som både introduktion och diskussionsunderlag. Gärna i kombination med Jan Sokols underbara bok Thinking about Ordinary Things –  A Short Invitation to Philosophy. […]

  2. […] ser ut som den gör. Jag rekommenderar boken varmt till alla, gärna i kombination med boken Thinking about Ordinary Things – A Short Invitation to Philosophy (Karolinum 2012). Beställ, läs, njut och läs […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *