Recension – Arbetsintegrerande sociala företag

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Arbetsintegrerande sociala företag

Recension – Arbetsintegrerande sociala företag

On juni 14, 2018, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , With No Comments

Recension – Arbetsintegrerande sociala företag. Andelen sociala företag i Sverige växer och en ny typ av arbetsmarknad kallad den tredje sektorn fyller en viktig funktion för de många människor som av olika anledningar haft svårt att ta sig in på den mer traditionella arbetsmarknaden, beroende på tidigare missbruk, sjukdom eller kriminalitet.

De sociala företagen skapar förutsättningar för en typ av arbetsträning, vilket gör dem just sociala företag. Samtidigt har de krav på sig att, men hjälp av exempelvis kommunala medel, vara om inte vinstdrivande så i alla fall ekonomiskt bärande.

Att vara ledare i sådan kontext sätter speciella krav på ledarskapet vilket belyses i den mycket läsvärda boken Arbetsintegrerande sociala företag – organisation, ledarskap och delaktighet (Studentlitteratur 2015) skriven av Ulla-Carin Hedin (prof), Urban Herlitz (fil dr.), Jari Kuosmanen (doc) och Eva Laurelii (leg. psyk.). Här ges i bokens första halva en god överblick i de sociala företagens historia och förutsättningar både i Sverige och i Europa. Den andra delen av boken behandlar det ledarskap och de utmaningar som kontexten innebär.

Som läsare finner jag att vi har mycket att lära av de sociala ledarskapet där mening och motivation är grundläggande för att inspirera och motivera de arbetstränande anställda. Den 220 sidor långa boken är mycket välskriven och bör läsas av alla som har något intresse av humanitärt ledarskap.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *