Recension – Enkätmetodik

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Enkätmetodik

Recension – Enkätmetodik

Recension – Enkätmetodik. Boken Enkätmetodik (Natur & Kultur 2016) är en omfattande publikation som behandlar enkäters många aspekter. De fem författarna Doc. Erik Berntsson, Doc. Claudia Bernhard-Oettel, Doc. Johnny Hellgren, Doc. Katharina Näswall och Prof. Magnus Sverke (Samtliga verksamma vid Psykologiska institutionen, Stockholms Universitet.) beskriver själv hur de under många år saknade en bok i ämnet Enkätmetodik. De har därför tillsammans författat denna djupdykning i enkätmetodik som är baserad på mer än tjugo års undervisande vid Stockholms Universitet i samma ämne.

Här bör noteras att universitetskursen är på avancerad nivå vilket ger en god fingervisning om vad läsaren kan förvänta sig. Enkätmetodik är alltså inte en handbok och heller inte att rekommendera som introduktion utan riktar sig till läsaren med i det minsta grundläggande kunskaper i statistik.

Men för den som känner sig utmanad och vill lära sig mer om utformandet av enkäter, latenta och manifesta variabler, statistiska samband, faktoranalys och mycket mer är detta rena påskägget. Här finns allt man kan önska sig med rikliga hänvisningar till vidare studier. Den närmare 300 sidor långa boken avslutas med en kort ordlista där de vanligaste begreppen förklaras för den som vill svänga sig med korrekta termer. Boken har en given plats i bokhyllan bland övrig facklitteratur och är en resurs att räkna med vid varje enkätbaserad undersökning.

Andreas Kjörling, författare & talare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *