Cognoscenti flyttar till Vita bergen

Home  >>  Blogg  >>  Cognoscenti flyttar till Vita bergen

Cognoscenti flyttar till Vita bergen

Karta över Kråkberget ca 1670

Det blev i veckan klart att Cognoscenti flyttar in i en av de vackra röda stugorna i Vita bergen på Södermalm i Stockholm. Vita bergen, även kallat Vita bergsparken, eller Kråkberget som det ursprungligen hette på 1600-talet är en park anlagd i början av förra seklet. Här finns några bevarade 1700-talsstugor från den tid Kråkberget var bebott och då tillhörde Stockholms fattigaste kvarter. Området finns beskrivet i både Per Anders Fogelströms roman Vita bergens barn och August Strindbergs bok Röda Rummet. Två klassiker som på var sitt sätt vittnar om den historia som utspelat sig.

Den röda porten i planket.

Att idag får kliva in genom porten i det röda planket på Skånegatan 108 är som att kliva in i en tidlös oas av harmoni och skaparglädje. Här finns en huvudbyggnad och två små stugor gästade av en handfull företag som alla har hållbarhet som gemensam nämnare. De flesta har dessutom någon form av anknytning till gastronomin vilket skapar ett perfekt sällskap för Cognoscenti.

Initiativtagare till Kråkberget är Johan Damgaard, mest känd som Johan i Johan & Nyström Kaffe. Han berättar:

– Jag har alltid drömt om ett skönt ställe på Söder att hänga på tillsammans med rätt människor. När den den här unika möjligheten dök upp gick det inte att tacka nej.

Själv känner jag detsamma som Johan; När tillfället dök upp gick det inte att tacka nej. Här kommer både jag, inspirationen och företaget att frodas. För mig är en röd stuga från 1700-talet den perfekta analogin för hållbarhet, kultur och kreativt skapande. Mitt enda, om än mycket angenäma, bekymmer är nu att det är så svårt att gå hem för dagen och lämna charmen bakom mig. Men det priset är jag villig att betala för den enorma trivsel Kråkberget ger.

Är du nyfiken på hur det ser ut? Välkommen förbi på en spontan visit och prata hållbarhet. Jag bjuder på gott kaffe. Jag lovar.

Andreas Kjörling, författare, fotograf & talare
Cognoscenti AB

Fotnot: När jag skrivit inlägget färdigt och klev ut i den knarrande snön under stjärnklar vinterhimmel, blickade upp mot Sofia Kyrkas upplysta klockor och insöp atmosfären ljöd tonerna av en stillsam trumpet mellan södermalmsfasaderna. Episkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *