Recension – Gränslöst arbete

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Gränslöst arbete

Recension – Gränslöst arbete

On april 10, 2019, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , With No Comments

Recension – Gränslöst arbete. Boken Gränslöst arbete – Socialpsykologiska perspektiv på det nya arbetslivet (Liber 2006) belyser träffsäkert det flexibla arbetets utmaningar, främst med som titeln antyder psykologiska perspektiv. Här varnar författarna Michael Allvin, Gunnar Aronsson, Tom Hagström, Gunn Johansson och Ulf Lundberg för en ökad psykisk ohälsa som effekt av nya arbetsförhållanden där vi förväntas vara tillgängliga i större utsträckning än tidigare. En varning för en utveckling som skulle visa sig besannas under de efterföljande åren.

Boken är läsvärd men med reservation för att den nu har tretton år på nacken har den tyvärr tappat delar av sin aktualitet. Den psykiska ohälsan har visserligen inte minskat under det senaste decenniumet så i den bemärkelsen är boken fortfarande aktuell. Dock lämnar de knappt 200 sidorna något att önska, i synnerhet i förhållande till priset (342 kr på Bokus).

Författarensembeln utgjordes av forskare vid Arbetslivsinstitutet (som inte längre finns) och Psykologiska institutionen på Stockholms Universitet. Här vill jag framför allt lyfta Gunnar Aronson som ett namn att hålla koll på i ämnen som rör stress och hälsa.

Andreas Kjörling, författare & talare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *