Recension – Gender Trouble

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Gender Trouble

Recension – Gender Trouble

On april 10, 2019, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , With No Comments

Recension – Gender Trouble. Boken Gender Trouble (Rootledge 1990) är Judith Butlers mest kända verk och har under nästan trettio år tid utgjort ett viktigt fundament i genusdebatten. Genom att först analysera tidigare tänkares, däribland Simoone de Beauvoir, Lucy Irigaray och Jaqcues Lacan syn på genus och kritisera desamma kommer hon i bokens sista del fram till sina argument där hon gör gällande att det dels finns en skillnad mellan kön och genus och dels att genus är en samhällskonstruktion och alltså inte biologiskt betingat.

Att kalla Butler för lättläst vore att förhäva sig. Det är en god intellektuell utmaning att följa hennes vindlande resonemang. Med det sagt vill jag också påtala att det är något alla borde läsa. Låt det ta den tid det behöver och njut av det vackra och innehållsrika språket som fyller drygt 200 sidor.

Judith Butler är professor vid University of Califorina, Berkley och en av de mest inflytelserika teoretikerna i genusdebatten. Hennes texter är mycket läsvärda.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *