Recension – Managementsamhället – Trender och idéer på 2000-talet

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Managementsamhället – Trender och idéer på 2000-talet

Recension – Managementsamhället – Trender och idéer på 2000-talet

On december 21, 2018, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , With No Comments

Recension – Managementsamhället – Trender och idéer på 2000-talet. I den mycket läsvärda boken Managementsamhället – Trender och idéer på 2000-talet (Liber 2008) ger författaren Kjell Arne Røvik en god och grundläggande beskrivning av hur både företag och organisationer förändrats under de senaste tjugo åren. Även om boken är skriver för mer än tio år sedan fyller den ett viktigt historiskt värde som bidrar till förståelse för hur vår samtid både ser ut och fungerar.

Inledningsvis ges läsaren en förklaring till hur industrin och vetenskapen kring managementkonsulter och organisationsteori vuxit fram genom att skapa parallellt skapa både utbud och efterfrågan. Vidare identifierar Røvik fem väsentliga förändringar i form av avbyråkratisering, skifte från ledning till styrning, radikalisering av ekonomism samt skifte från silo till processbaserad organisation och som femte förändring omdömeshanteringen.

I boken tredje och avslutande del behandlas translationer, dvs spridning av olika teorier och trender. Även om det är en relevant del boken så är det inte här det stora värdet ligger. I mitt tycker blir det stundtals väl insnöat. Kanske hade reklamvärldens gamla slagdänga “kill your darlings” varit värd att applicera här.

Likväl är det drygt trehundra mycket läsvärda sidor som jag varmt vill rekommendera. Författaren Kjell Arne Røvik är professor vid Universitet i Tromsö i Norge. Han är sannolikt en av de forskare i världen som ägnat ämnet mest tid och följaktligen behärskar det bäst.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *