Recension – Thinking, Fast and Slow

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Thinking, Fast and Slow

Recension – Thinking, Fast and Slow

Recension – Thinking, Fast and Slow. Det är drygt ett år sedan jag läste denna fantastiska bok med titeln Thinking, Fast and Slow (Penguin Random House 2012), men har den i färskt minne då jag ofta haft anledning att komma tillbaka till den. Den närmare femhundra sidor tjocka pocketen är numer vältummad. Författare är psykologen och forskaren Daniel Kahneman som tillsammans med sin parhäst Amos Tversky (1936-1996) är den moderna beteendepsykologins fäder.

Kahneman ger här en populärvetenskaplig och mycket pedagogisk förklaring till hur vi fungerar, dels när vi är spontana och handlar instinktivt (vilket han kallar för system ett) och dels när vi är lite mer eftertänksamma (system två). Första halvan av boken är dedikerad till förklaring om hur vi tänker och fungerar medan den andra halvan redogör för befästandet av teorierna.

Professor Emeritus Daniel Kahneman belönades med Nobelpriset i ekonomi 2002 för sina forskningsrön som förklarar hur vi människor agerar i valsituationer och hur mänskligt beteende påverkar ekonomin, något som sedan Richard Thaler arbetat vidare med och även han belönats med Nobelpriset i ekonomin (2017).

Boken är med all rätt en bästsäljare världen över och finns självklart översatt till svenska. Då den är skriven på engelska föredrar jag dock att läsa den på originalspråk. Har du inte läst den så gör det. Har du redan läst den så gör det igen!

Andreas Kjörling, författare & talare

One Comment so far:

  1. […] du om Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman är The Organized Mind (Penguin Random House 2015) av Daniel Levitin ett absolut måste. I denna […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *