Vad är hållbart för dig?

Home  >>  Blogg  >>  Vad är hållbart för dig?

Vad är hållbart för dig?

On januari 16, 2018, Posted by , in Blogg, tags , , , , , With No Comments

Andreas Kjörling, författare

Jag skriver nu på en ny bok som handlar om det hållbara arbetet. Med det hållbara arbetet menar jag inte bara arbetet vi gör utan även arbetet vi går till. Det vill säga det vi till vardags kallar jobbet. Min ambition är att ta ett så stort helhetsgrepp som bara möjligt. För att kunna göra det och vara säker på att inte missa något tar jag ett steg tillbaka. Det ger mig en överblick och möjlighet att först av allt definiera de olika parametrarna som arbete faktiskt innebär.

Arbetet, oavsett om det är en liten eller stor arbetsplats, inom privat eller offentlig sektor, finns för att den har ett syfte. Syftet är det som ger svar på varför vi går till jobbet varje dag och förhoppningsvis också ger oss en fingervisning om varför vi utför arbetet. För att förstå syftet måste vi därför påminna oss både om var vi befinner oss men också om var vi har varit och vart vi är på väg. Vad var arbetet igår, vad är arbetet idag, i morgon, nästa år och om tio år och inte minst hur ser det ut då?

Hållbarhet omfattar naturligtvis även lokalen dit verksamheten är förlagd. Du som läsare, precis som jag som skriver, förstår snabbt att det inte bara handlar om att återvinna papper, sortera sopor och tänka kretslopp. Med det sagt kommer vi in på ämnet arbetsmiljö med parametrar som ljud, ljus och luft. Hur det ser ut omkring oss, vilka färger väggarna har, om det är stökigt eller städat osv. påverkar även det arbetsmiljön för de som jobbar där.

Det för oss in på nästa viktiga komponent i den helhet som vi kallar arbete, nämligen människorna som är där. Individer i form av enskilda personer med var sitt jag, individer som tillsammans bildar grupper och även individer som har till uppgift att vara ledare. Enskilt eller tillsammans har varje individ uppgifter respektive verktyg som ska kännas meningsfulla och tjäna det större syfte arbetsplatsen har samtidigt som de ska fungera i symbios med varandra och få alla berörda parter att växa och utvecklas för att det ska vara hållbart.

Vid en första anblick kan det tyckas att de flesta aspekter omfattas av de tre förgående styckena. Riktigt så enkelt är dessvärre inte, ty vi har inte nämnt något om omvärlden. Utan omvärld finns sällan något syfte. Omvärlden utgörs av leverantörer, kunder och konkurrenter men också vår jords ändliga resurser. Varje arbete måste ta hänsyn till både den regionala och den globala miljön och ta sitt ansvar, till exempel genom CSR, även för andra människor som påverkas av arbetet.

Som du säkert förstår är hållbarhet ett mycket stort begrepp som omfattar alla tänkbara aspekter av vårt handlande i både smått och stort, tid och rum, människa och grupp. Säkert har jag missat många viktiga delar i det här blogginlägget och vill därför höra vad hållbarhet innebär för dig?

Andreas Kjörling, författare, fotograf & talare
Cognoscenti AB

Sarvesvagge i Sarek Nationalpark där hållbarheten är ett måste.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *