Vad läser du för böcker?

Home  >>  Blogg  >>  Vad läser du för böcker?

Vad läser du för böcker?

Sedan jag i våras släppte min femtonde bok Det är en konst att skita i jobbet har jag fortsatt läsa andra författare i samma ämne. (Under min research läste jag bland annat psykologerna Anders Hansen, Alexander Perski och Giorgo Grossi’s böcker). Dels för att hålla mig uppdaterad och framför allt för att lära mig mer så läser jag böcker, många böcker dessutom. Därför vill jag gärna dela med mig och tipsa om de böcker jag läst de senaste månaderna.

Av Simon Sinek har jag lästa både Start With Why och Leaders Eat Last. Båda mycket bra och läsvärda böcker även om jag upplevde den första av dem som mer juvinal men också mer inspirerande.

Thinking, Fast and Slow av Daniel Kahneman kan varmt rekommenderas. Kahneman är en av världens främsta psykologer som pedagogiskt förklarar hur och varför vi tänker som vi gör. Genom livslång forskning tillsammans med sin kollega Amos Tversky har psykologin tagit stora steg framåt.

Riktigt fakta-fyllt och intressant är det i Daniel Levitin’s bok The Organized Mind. Levitin är ledande inom neuroforskning och ger en god inblick en mycket komplex värld av synapser och neuroner. Även här ges pedagogiska förklaringar till varför vi tänker och agerar som vi gör.

Som kontrast till de akademiska författarna bör Nassim Nicholas Taleb nämnas. Han är författare till bästsäljaren The Black Swan. Boken gav mig många skratt och tänkvärda frågeställningar. Taleb förklarar ingående hur det kommer sig att vi inte kan räkna med det oförutsägbara. Det han kallar för svarta svanar.

I temat ledarskap är Turn The Ship Around av David Marquet mycket läsvärd. Han beskriver hur han omdefinierade ledarskapet inte bara på en atomubåt utan sedermera in hela amerikanska marinen. Boken är kärnfull och lättläst med bra korta kapitel och tänkvärda paragrafer i slutet av vardera.

I skrivande stund varvar jag mellan Isaiah Berlin’s samlade esssäer; The Proper Study of Mankind och Ken Morinsson’s lärobok Marx, Durkheim & Weber – Formations of Modern Social Thought. Mer intressant och tänkvärt än faktiskt underhållande, men utan tvekan mycket god läsning.

I väntan på att läsa ligger boken Flow av forskaren Mihaly Csikszentmihalyi, som bättre än någon annan förstår vad som händer i hjärnan när vi koncentrerar oss, tiden försvinner och upplever så kallat “flow” eller flyt på svenska. Jag har även Näringslära för Högskolan och den tjeckiske filosofen Jan Sokol’s bok Thinking About Ordinary Things – A Short Invitation to Philosophy. Jag ber att få återkomma om dessa inom kort och är nu nyfiken på dina boktips.

Andreas Kjörling, författare som suger i sig nya kunskaper

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *