Provningsnoteringar från helgens champagneprovning

Home  >>  Blogg  >>  Provningsnoteringar från helgens champagneprovning

Provningsnoteringar från helgens champagneprovning

I helgen var jag inbjuden till mässan Hem & Villa i Göteborg för att hålla champagneprovningar både lördag och söndag. Min vana trogen publicerar jag alltid mina egna provningsnoteringar för att de som var där lätt ska kunna surfa in och hitta pris, varunummer och beskrivning. Men naturligtvis är det också en gliring till alla er som missade de goda vinerna!

Tillsammans med i snitt närmare fyrtio deltagare på varje provning illustrerades skillnaderna mellan Blanc de blancs, Blanc de Noirs, Non Vintage, Vintage och mycket mer. De viner vi provade var:

Pierre Péters Cuvée de Reserve N.V. Blanc de blancs (Sb 7550, 349 kr)
Vinet har en ljus färg med vacker briljans och tydlig mousse.
Doften är ren och intensivt mineralig med inslag av gröna äpplen och elegant brödighet. Smaken är torr och medelfyllig med bra syra, finess och mineral. Här finns läckra, blommiga aromer blandat med syrlig frukt, citrus och grönt äpple som tillsammans ger lång, härlig eftersmak. Mycket bra!

André Clouet Silver Brut Nature N.V. (Sb 7686, 295 kr)
Vinet har ljus, vacker färg med stor mousse och nyans av halm.
Doften är utvecklad, elegant och komplex med tydliga toner av äppelmust, ljus choklad, nyanserat ekfat, mineral och brioche. Smaken är torr, medelfyllig med tydlig syra, elegant ung frukt påminnande om doften, samt tydlig, fin mineralton och aromer av svenska äpplen som klingar ut i lång, läcker eftersmak.

Lenoble Cuvée Intense N.V. (Sb 77256, 309 kr)
Vinet har ljus och vacker färg med tydlig mousse och nyans av halm.
Doften är ännu ung, brödig och mineralrik med inslag av citrus, röda bär och blommor.
Smaken är torr, elegant och mycket läcker med fin kombination av röd frukt, citrus mineral och en hög vinsyra som ger champagnen en lång härligt eftersmak.
Det här är mycket vin för pengarna!

Louis Roederer Brut Premier N.V. (Sb 7602, 419 kr)
Vinet har klar vackert ljus färg med viss fyllighet och tydlig mousse.
Doften är ung, komplex och nyanserad med inslag av både röda och gula äpplen, brioche, mineral och citrusblom.
Smaken är torr med generös fruktighet som snyggt balanseras av en hög syra. Här finns inslag av både fräschör och mognad i läcker harmoni. Vit persika, citrus och äpple tillsammans med tydlig mineral och ljuv brödighet hänger kvar i en lång och fin eftersmak.
Det är inte konstigt att det här vinet vunnit utmärkelsen “Världens bästa champagne”.

Louis Roederer Brut Vintage 2009 (Sb 76510, 575 kr)
Vinet har ljus vacker färg med viss intensitet och nyans av halm.
Doften är trots sin ungdom komplex om något knuten men med stora löften. Här finns inslag av mogna äpplen, champinjon, ceder och citrus.
Smaken är torr, generös och förföriskt ljuv. En perfekt balanserad syra tillsammans med läcker fräschör i frukten hänger kvar i en superb eftersmak.
Louis Roederer har gjort det igen!

Det fina med en något “svagare årgång” som 2009 är att vi inte behöver vänta lika länge som till exempel med de gamla 95 & 96-orna som först nu verkligen kommer till sin rätt. För den som inte vill vänta i ett par decennier är ett bra vitvinsglas att rekommendera till den unga champagnen. Vinet får då luft och kan lättare bjuda på alla sina rikedomar.

Andreas Kjörling – författare, fotograf och talare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *