Recension – Arbetsgruppens psykologi

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Arbetsgruppens psykologi

Recension – Arbetsgruppens psykologi

Recension – Arbetsgruppens psykologi. Att förstå hur grupper, team (eller som den recenserade bokens titel kallar det: Arbetsgruppen) fungerar är för de flesta yrkesverksamma av intresse. I var fall bör det vara det. Författarparet Barbro Lennéer Axelson och Ingela Thylefors tar ett generiskt och informativt grepp med boken Arbetsgruppens psykologi (Natur & Kultur 2018, 5:e uppl.). Dessvärre blir det inte mer än just generiskt och informativt. På bästa akademiska sätt förklarar de hur det kan vara, dvs olika gruppkonstellationer, informationsflöden och scenarion utan att beröra orsak och verkan.

Här ges alltså inga handfasta och användbara verktyg som läsaren kan ta nytta av i praktiken. Med det sagt vill jag ändå tillstå att boken utgör en god grund för vidare studier. Inledningsvis ges läsaren en överblick av psykosocial arbetsmiljö för att sedan få bekanta sig med olika roller, både kollegor emellan, i arbetsgrupper och mellan chef och medarbetare. Vidare tar boken även upp bland annat konflikthantering, psykosocialt stöd, kommunikation samt tal och tystnad fördelat på bokens cirka 250 sidor.

Författarparet är båda psykologer och verksam inom den akademiska världen vilket gör boken både väl forskningsbaserad och välskriven. Har du redan andra böcker i ämnet är det tveksamt att Arbetsgruppens psykologi tillför något nytt, söker du däremot en grundläggande introduktion är boken ett utmärkt köp.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *