Recension – Self Determination Theory

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Self Determination Theory

Recension – Self Determination Theory

Recension – Self Determination Theory. Det finns få saker som gör mig så glad som ett bra standardverk. Med det sagt kan du gissa dig till om jag blev glad av att läsa Self Determination Theory – Basic Psykological Needs in Motivation, Development and Wellness (Guilford Press 2017) av professorerna Richard Ryan & Edward Deci.

Boken är baserad på mer än fyrtio år av forskning urpsrungligen initierad av forskarparet Ryan & Deci. Forskningen har under åren blivit anammad och utvecklad världen över vilket gör den synnerligen empiriskt befäst.

Här ges läsaren en grundläggande förklaring till vad inre och yttre motivation innebär och vad som påverkar desamma. Begreppen appliceras sedan på arbetssituationer, sport och träning, hälsa, kultur och religion och virtuella situationer som relaterar till både internet och spel. Kort sagt, det här är ett synnerligen heltäckande standardverk i ämnet motivation. Här ges läsaren 750 faktafyllda inbundna sidor, att som undertecknad läsa från pärm till pärm, eller att använda som uppslagsverk.

Dessutom medföljer inloggningsuppgifter till Selfdetermination.org med mängder av intressant material i form av artiklar, formulär och hjälpmedel för att finna och stödja motivation i olika situationer. Jag håller de här böckerna som en av de främsta jag läst tack vare att den är så extremt väl genomarbetad och rekommenderar den varmt oavsett om du bara är nyfiken eller arbetar med människor proffesionellt. Kort sagt, Self Determination Theory är ett måste i varje bokhylla.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *