Recension – Self and Other

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Self and Other

Recension – Self and Other

Recension – Self and Other. Professor Dan Zahavi tar i sin senaste bok Self & Other – exploring subjectivity, empathy and shame (Oxford University Press 2017) ett intressant filosofiskt helhetsgrepp om fenomenologins många skolor och aspekter. Det här är långt ifrån lättläst, men inte desto mindre intressant för det. I bokens första del tas läsaren med på en utforskande resa i jaget, självet och medvetandet med grund i fenomenologins anfader Husserl. Den andra delen är dedikerad till hur vi, med grunden lagd i bokens första del, interagerar med varandra. Här behandlas begrepp som empati och sympati, vilka betraktas ur en mängd olika perspektiv. Bokens sista del handlar om skam och hur, var, när och inte minst varför den infinner sig.

På bästa filosofisk manér ges här inga konkreta fakta, utan snarare redogörelser för författarens uppfattning i förhållande till andra filosofer. Intressant är Zahavis tvärvetenskapliga referenser vilka tar hänsyn till både psykologi och neuroforskning för att bara nämna några fakulteter.

Jag rekommenderar boken varmt till den som har kommit en bit på vägen i sin läsning, oavsett om det handlar om psykologi, religion eller något annat då det är många begrepp och en något utmanande text.

Du som har läst mina andra recensioner undrar naturligtvis nu hur många postitlappar det sitter i bokens överkant. Jag kan försäkra dig om att det är en tät skara med många nyckelord. Dan Zahavi är filosofie doktor vid Köpenhamns Universitet. Bland hans verk bör uppmärksammas antologin The Oxford Handbook of Contemporary Phenomenology (Oxford University Press 2015) vilken han är redaktör för. En bok som står i min hylla och väntar på att läsas.

Andreas Kjörling, författare & talare

One Comment so far:

  1. […] på vägen i sitt sökande av kunskap. Den är utmärkt att läsa som uppföljning till exempelvis Dan Zahavis Self and Other eller möjligen Psykologi i organisation och ledning av Astrid Kaufmann och Geir […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *