Recension – Psykosocial arbetsmiljö

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Psykosocial arbetsmiljö

Recension – Psykosocial arbetsmiljö

Recension – Psykosocial arbetsmiljö. Är du mån om att du och dina kollegor ska må bra på jobbet eller är du helt enkelt någon som är mån om att göra saker i enlighet med lagen? Oavsett vilket så är psykosocial arbetsmiljö ett mycket viktigt ämne som i realiteten handlar om både organisatorisk och social arbetsmiljö.

Psykologen Mast Eklöf har tagit ett helhetsgrepp om ämnet i sin bok Psykosocial arbetsmiljö – begrepp, bedömning och utveckling. Boken är synnerligen akademisk på gott och ont. Den ger ett heltäckande intryck med redogörelse för en mängd olika teorier. men slagkraftig ska vi inte anklaga den för att vara. Visserligen finns här små faktarutor med frågeställningar som kan användas vid enkätundersökningar, men det är också allt.

Trots att Eklöf har lång erfarenhet som både psykolog och yrkesmedicin så håller sig texten hela tiden på ett bekymmersamt generiskt plan. Den drygt 300 sidor långa boken ger först framemot mitten i kapitel elva ett försök att komma till skott där texten behandlar observation och behandling av psykosocial arbetsmiljö.

I jämförelse med trender som lean, agile och employee branding för att bara nämna några så låter psykosocial arbetsmiljö i mångas öron inte särskilt spännande, vilket är synd då det är ett viktigt ämne. Inte bara för individen utan även för gruppen och företaget som helhet. Kort sagt mår personalen bra mår företaget bra. Därför blir det extra olyckligt när Eklöf får det att framstå ungefär lika hett som fluortanten (som förvisso också tjänade ett gott syfte). Skulle jag då avråda dig från att köpa boken? Absolut inte! Köp den och använd som referens men förvänta dig inte en quick fix, för det finns inte. Däremot får du en bra och övergripande introduktion.

Andreas Kjörling, författare & talare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *