Recension – Polisförhör

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Polisförhör

Recension – Polisförhör

Recension – Polisförhör. Jag var intresserad av att förbättra min intervjuteknik och sökte för något år sedan efter relevant litteratur. Ola Kronkvist fantastiska bok Polisförhör – Metoderna, forskningen och lagen (Gleerups Förlag 2017) riktar sig till långt fler än bara blivande poliser.

Även om det i vardagligt tal heter polisförhör, så är det ju i realiteten essensen av en intervju. Ordet förhör får oss att tänka på en dömande instans, men som väl är, tillkommer inte det polisväsendet utan bara våra domstolar. Polisens uppgift är att skapa en så klar bild som möjligt av ett händelseförlopp.

Kronkvist ger därför i början av boken en grundläggande introduktion till hur våra minnen fungerar. Det, i sin tur, förklarar värdet av att initialt ställa öppna frågor och låta respondenten ta sin tid. Här får läsaren lära sig om PEACE-modellen som md fördel kan användas i alla intervjusituationer. Akronymen PEACE står för Planning, Engaging, Account, Closure och Evaluate.

Bookens senare del behandlar etik, regelverk och internationella konventioner vilket förhoppningsvis inte behöver tillhöra den vardagliga intervjusituationen men är för den sakens skull inte mindre intressant.

Jag vill varmt rekommendera boken till alla som någon gång under yrkeslivet hamnar i en intervjusituation, som intervjuare likväl som respondent, då den erbjuder många nytta verktyg. Vem vet, nästa vecka kanske du behöver reda ut en konflikt på jobbet? Då är det bra att kunna skapa sig en så korrekt bild som möjligt av vad som hänt.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *