Recension – Värdeskapande HR

Home  >>  Blogg  >>  Recension – Värdeskapande HR

Recension – Värdeskapande HR

On oktober 7, 2019, Posted by , in Blogg, Boktips, tags , , , , , With No Comments

Recension – Värdeskapande HR. HR-rollen blir i företagen allt mer strategisk med krav både på lyhördhet för marknaden och flexibilitet att anpassa sig därefter. I denna mycket läsvärda bok Värdeskapande HR (Studentlitteratur 2007) illustrerar författarna Dave Ulrich och Wayne Borckbank med en entusiasm som tangerar övermod hur HR-funktionen i företaget ska arbeta strategiskt.

Att Ulrich är en amerikansk baptistpastor kan man nästan läsa mellan raderna. Här framställs bara möjligheter. Inledningsvis ges en beskrivning för hur HR ska relatera till externa aktörer, ha koll på konkurrensen, vilket företag som anställer vem och vem som slutar var osv. Därefter beskrivs hur det interna arbetet i företaget ska relateras till yttre faktorer. Här beskrivs värdeskapande HR-processer och olika roller för HR-personal. Det är närmast utopiskt att någon i en HR-roll ska klara av att agera likt både CEO och CFO för genom det planera personalarbetet.

Vad gör då boken läsvärd? Jo, samtidigt som det är något av en drömbild som målas upp ger författarna goda uppslag på vad HR faktiskt kan göra. Till dig som jobbar med HR skriver jag; köp den, läs den och reflektera över vilka delar du kan ta till dig.

Andreas Kjörling, författare & talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *