Restaurant Aloë – Avskalad perfektion

Home  >>  Blogg  >>  Restaurant Aloë – Avskalad perfektion

Restaurant Aloë – Avskalad perfektion

On september 20, 2016, Posted by , in Blogg, Krog, Mat, tags , , , , , , With No Comments

aloe-kvallTillsammans med H, med anledning av dennes födelsedag, gästade jag nyligen Restaurant Aloë i Stockholm. Vi tog pendeltåget till Älvsjö och letade oss sedan fram mellan villakvarteren tills vi en halvtimme senare fann gaveln på Svartlösavägen 52. Det första som möter oss är det stora skyltfönstret till inredningsbutiken, vi sneglar längs vänster långsida av huset och ser en inbjudande trapp med blommor stolar, fårskinnsfällar och tända lyktor. Väl inne möts vi av en avskalad men smakfullt inredd matsal. Här finns plats för cirka trettio sittande gäster, men i själva verket sitter sällan mer än tjugo gäster åt gången. Fyra servitörer och sex kockark står i full beredskap för att sjösätta kvällens gastronomiska kavalkad.

Vi hälsas välkomna till bordet och bjuds varsin varm frottéhanduk parfymerad med rosenvatten. Champagne anländer tillsamman med första rätten, en masterstock, att väcka smaklökarna. Med en het chiliolja i botten serveras en trögflytande grön fond ur vita keramikkannor. Denna fullkomliga smakexplosion sätter sedan ribban för de kommande fyra timmarna exkursion med tillhörande vinpaket. Våra gommars gunst dompteras med varligt handlag från ett genomgående mycket kvalificerat kök där Daniel Höglander och Niclas Jönsson står i spetsen. Här varvas en av landets främsta gastronomiska upplevelser med Nirvana och Iggy Pop som strömmar ur matsalens högtalare. Vi trakteras med prologue, hors d’oeuvres, bröd & smör, tre caput (kapitel) samt epilogue. I sin helhet närmare tjugo olika rätter vars precision och finess tar måltiden till en top fem internationellt och en svensk top tre bland alla de restaurangbesök jag genom åren gjort. Aloë bjuder på en avskalad ärlighet med extremt höga smaker, raffinerade kombinationer och superbt valda drycker. Det är en upplevelse med tydliga asiatiska influenser väl värd sina pengar.

När jag frågar Höglander om framtiden svarar han:

– Vi lär oss för varje dag som går. Vi gör det vi vill och hoppas att det är omtyckt. Vi får se vad det blir.

Själv kommer jag med längtan se tillbaka på den resa jag gjort i ett villakvarter söder om Stockholm city. Kontrasten mellan grannens, på garageuppfarten parkerade tillika från matsalsfönstret synliga,  husvagn och den sparsamt tillagade langoustinen serverad med rökt äggula, passionsfrukt och sambal badjak är monumental. I en förort fjärrans stadens brus sveps man bort i sensorisk eufori. Ett besök på Restauant Aloë kan närmast beskrivas som att kliva in i C.S Lewis fiktiva garderob och upptäcka Narnia tillsammans med David Bowie och Jacques Brel. Om inte det är värt tre stjärnor och en resa i sig, ja då vet jag inte vad som skulle kunna vara det.

Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier på besök i orten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *