Därför älskar jag vin

Home  >>  Blogg  >>  Därför älskar jag vin

Därför älskar jag vin

On november 19, 2017, Posted by , in Blogg, Mat, Vinprovning, tags , , , , , With No Comments

Jag har ägnat större delen av mitt vuxna liv åt vinet. Det som för många är ett intresse och för några en last har jag gjort till mitt yrke. Och jag älskar det. Jag älskar vin, inte för den goda smaken eller för ruset en flaska medför, inte heller för att jag finner namn på olika druvsorter, årgångstabeller, apellationer, vinlagar och jordmåner vara det mest spännande här i världen. Visst förstår jag värdet av, åtminstone delar av kunskapen, men till lika stor del finner jag det synonymt med att studera telefonkatalog. Så hur kommer det sig då att jag trots ett sparsmakat intresse för det teoretiska ändå älskar vin?

Det är naturligtvis människorna bakom vinet, i vinet och runt omkring vinet. Härom månaden stod jag, med sambon vid min sida och en drink i min hand, i en bar i Gamla Stan i Stockholm. Vi kom i samtal med en mycket trevlig herre från Bourgogne i Frankrike. Thibaut, som han heter, var på turistbesök i Stockholm ett par dagar. Då han gav ett mycket sympatisk intryck bjöd vi hem honom på middag dagen efter. Det visade sig att han inte bara är läkare, utan på fritiden även dömmer i internationella vintävlingar och, som uppvuxen i Bourgogne, har stor kunskap och stort intresse för vin. Han har dessutom ett brett kontaktnät av producenter med många vänner i branschen. Under en trevlig middag hade vi ett gott utbyte av att både prova och diskutera viner från världens alla hörn.

Som tack för en trevlig middag anlände en månad senare ett paket innehållande en champagne och en flaska rött, från två av Thibauts många vänner. Nu sitter jag och sambon vid vårt köksbord och njuter av det röda vinet, en superb Ladoix 2012 från Domaine Jacob i Bourgogne. I ugnen puttrar en boeuf bourguignon och söndagen når snart sitt slut på bästa tänkbara vis.

Jag älskar vin för människorna det förenar, för att vinet också förenar humanism, kärlek och öppenhet. Tack, Thibaut, för ett en helt fantastisk pinot noir från hjärtat av Bourgogne.

Andreas Kjörling, författare, fotograf och talare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CAPTCHA *